Bomengids.nl |
Veel bomengidsen zijn superingewikkeld! Bomengids.nl houdt het zo simpel als het kan |
Deze groep coniferen zie je in tuinen en plantsoenen. Ze zijn vaak weinig opvallend, maar alom aanwezig. Een aantal zijn vrij eenvoudig uit elkaar te houden. De soorten die ik onder beschrijf zie je veel en ook het meeste en ze zijn ook goed te herkennen.
Buiten de vaak voorkomende bestaan er echter tientallen tot honderden cultuur varieteiten in vorm en kleur. Daarnaast zijn er veel andere gelijkende soorten ook op de markt. Over het algemeen helpt deze pagina je dus wel op weg, maar soms niet meer dan dat. De meest betrouwbare aanwijzingen bij deze soorten zijn vooral de vruchten.
De meest voorkomende zijn Californische cipres (1), Levensbomen (5abc) en de Leylandcipres (5e).
1. De boom is in potentie groot en kegelvormig (vorm als een grote kerstboom). Duidelijke witte lijntjes aan de achterkant van de gelede takjes. Meestal donkergroen, maar er zijn tal van kleurvarieteiten totaan geel. Vruchtjes zijn kleine ronde bolletjes (zie foto boven), die groen of houtig bruin zijn. De bolletjes hebben meerdere hele kleine stekeltjes die ongeveer evengroot zijn. Vaak de top van de boom hangend, maar zeker niet altijd. Komt zeer veel voor in tuinen en plantsoenen --> Californische_cypres
2. Lijkt op 1 maar de bolletjes hebben flink forsere stekels.
Geen witte lijntjes aan de onderkant van de takken. De boom is iets minder zuilvormig: iets meer takken zijn te onderscheiden, waarbij deze meestal overhangend zijn tot extreem "weeping/treurend". Ze zijn er ook niet treurend trouwens. Ook heel veel varieteiten in kleur maar ook in vorm. Komt veel minder voor --> Nootka_cypres
Beschrijving ook hier
3.
Geen witte lijntjes op de onderkant van de takjes maar meer witte peer-vormige plekken,
-->
Hibacypres (komt erg zelden voor, maar ik vind hem eigenlijk de mooiste conifeer)
4.
De vorm van de boom is heel smal zuilvormig (heel soms ook wat vormeloos maar dan smal kegelvormig). Hij heeft geen duidelijke witte lijntjes. De vruchten zijn vrij forse bolletjes tot 4 cm.
Bladeren net als de Californische cypres, maar iets minder schermvormig, en meer een-rijige uiteinden.
Italiaanse_cypres (Komt aardig vaak voor, maar niet massaal).
5. Boom heeft geen witte lijntjes aan de onderkant van de takken. De keuze bestaat dan vooral uit de Oosterse, Westerse- en Reuzen levensboom en Leylandcipres. Helaas is het verschil moeilijk te zien, en vaak helemaal niet (als er geen vruchtjes zijn). De vruchtjes zijn kleine houtige structuurtjes die lijken op uiteenvallende tulpen.
a. --> Oosterse_levensboom Thuja_orientalis is een boom tot 3 meter met takken die bestaan uit rechtopstaande vertikale waaiers. De vruchten zijn houtig en duidelijk wat groter dan bij de Westerse- en reuzen-levensboom. Vruchten hebben aan het uiteinde van de bladen een duidelijke doorn. Hieraan kun je deze soort goed herkennen. Als hij geen vruchten heeft, en dat is vaak zo, wordt het erg moeilijk.
b. --> Westerse_levensboom Thuja_occidentalis is groter, makkelijk tot een meter of 8.
De houtige vruchten zijn kleiner dan die van de Oosterse levensboom en hebben geen doorn. Ze lijken op hele kleine pistache noten die open zijn. De boom is in de winter vaak wat bruinig. Lijkt erg veel op de Reuzenlevensboom.
c. --> Reuzen_levensboom Thuja_plicata is ook een grote boom van makkelijk 10 meter of meer en lijkt precies op de Westerse.
De houtige vruchtjes lijken erg op een klein spitkooltje of een tulpje. De vorm is net anders dan bij de Westerse levenboom. De kleur van de takjes/bladen is opvallend glanzend en meestal veel donkerder groen dan de Westerse levenboom (maar bij tal van varieteiten geldt dat weer niet).
d. Wierook ceder of Incense_ceder: Zoals levensbomen maar:
rodige twijgen als je jong zijn. Vruchten kleine houtige vruchtjes zoals de levensboom, maar met 2 bladen aan de buitenkant en een middelste. Als deze vruchtjes nog niet houtig zijn, zijn ze geel. Bladeren zijn echt anders van structuur. Vaak een varieteit die naast groene ook gele bladeren (takjes) heeft.
e. Een van de meest voorkomende cipressen is een kruising tussen de Nootkacipres en de Montereycipres die bijna nooit vruchten heeft (Leylandcipres X Cupressocyparis leylandii) of Leyland cypres. Dit is de cipres die in de meeste cipres-heggen zit verwerkt. Kan 30 meter worden.
Niet beschreven soorten hier zijn bijvoorbeeld (naar ANWB bomengids 2005):
Hinokocipres Chamaecyparis obtusa
Sawaricipres Chamaecyparis pisifera
Montereycipres Cupressus macrocarpa en andere echte cipressen
Tamaanse bergceder Athrotaxis laxifolia en andere rode- en bergceders
Italiaanse_cypres Cupressus_sempervirens
Westerse_levensboom Thuja_occidentalis
Nootka_cypres Hibacypres Incense_ceder