-
Veel bomengidsen zijn superingewikkeld!
Bomengids.nl houdt het zo simpel als het kan. Kijk naar foto's en vergelijk.
- Bomengids
- English |Nederlands
- Met grote dank aan de Faculteit Natuur wetenschappen, Wiskunde en Informatica, Radboud Universiteit Nijmegen voor het beschikbaar stellen van webspace.
- Over bomengids.nl
- 10-2003 bomengids.nl online: 750 fotos
- 10-2010 7 milioen hits
- 10-2011 9000 foto's van bomen online: 174 soorten
- Contact
- All photo's copyrighted, use contact for enquieries
Extra Bast pagina van Nederlandse loofbomen
Deze bast pagina is puur extra, voor de mooie foto's. Hij maakt niet echt deel uit van de winter bast-sleutel of de afstreep-winter sleutel.
Deze bast pagina is fotografisch. Ik noem steeds een aantal soorten uit een categorie en laat dan alle foto's door of achter elkaar zien, per categorie. Je kunt dan aan de namen van de foto's zien wat het is. Het leuke hiervan is dat het een soort test is of je herkent wat het is. Ik gebruik vier categorieen:
1. Herkenbare schors. Zoals van de Berk enzo
2. Gladde schors.
3. Ruwe schors
4. Gebarsten schors half glad/ruw
Eerst makkelijk te herkennen basten, die je op de afstreep-winter sleutel ook had kunnen vinden. Maar hier staan ze nog eens:
1. Herkenbare schors
1. Herkenbare schors |
2. Gladde schors |
3. Ruwe schors |
4. Gebarsten schors half glad/ruw |
Terug naar de knoppen-pagina
Dit zijn de soorten:
Gladde schors
1. Herkenbare schors |
2. Gladde schors |
3. Ruwe schors |
4. Gebarsten schors half glad/ruw |
Terug naar de knoppen-pagina
Er zijn niet echt veel soorten met een echte gladde schors. Deze soorten wel:
- De Beuk Fagus sylvatica European beech (deze blijft vaak heel glad, hoewel hij bij groter dan 2 meter wel wat litteken-achtig spul krijgt. Maar nooit echte grove bast en ribbels).
- Gewone es Fraxinus excelsior Common ash (tot een meter in doorsnede vaak, daarna wel ribbels).
- Pluimes Fraxinus ornus Manna Ash, or Flowering Ash (ken ik niet dikker dan een 40cm dus ik weet niet of hij grover wordt met de bast).
- De Gewone esdoorn Acer pseudoplatanus Sycamore maple kan ook tot een behoorlijke dikte heel erg glad zijn: tot 60 cm makkelijk, waarschijnlijk meer. Maar hij kan ook een bast met "vakjes" hebben waar stukken uit zijn.
- Haagbeuk Haagbeuk x Carpinus betulus European hornbeam; Musclewood; Ironwood. Sommige lijken wel Beuken, andere zijn meer "gebarsten". Zie bij gebarsten bast.
- Valse christusdoorn Gleditsia triacanthos Honeylocust. Heeft vaak een grove bast met opvallende licht-bruine enorme stekels. Maar cultivars hebben soms geen stekels en zijn glad van stam. Deze staan op deze pagina. Ik heb er ook een gezien met rare bulten op de stam. Ook goed te herkennen aan de grote bruine (vaak gedraaide) platte peulen.
- Er staan hier ook een linde tussen en een kastanje die vrij glad waren.
Jonge bomen die vrij glad zijn en later ruw worden zijn:
Iep Hollandica, Tamme kastanje, Zwarte Els, Gewone esdoorn
2. Ruwe schors
1. Herkenbare schors |
2. Gladde schors |
3. Ruwe schors |
4. Gebarsten schors half glad/ruw |
Terug naar de knoppen-pagina
-
Eik Zomereik Quercus robur English oak.
-
Iep iep hollandica of Ulmus hollandica Dutch Elm. Moeilijk te herkennen. Het beste aan de ronde knoppen op de twijgen. Er staat in de foto's ook een goudiep.
-
Sommige Linden, alle hele grote (meer dan 2 meter in omtrek)
Lindengeslacht of Tilia (Tilaceae of Lindenfamilie). Zie bij gebarsten schors, want deze hangt er vaak tussenin.
Er staat ook een Zilverlinde (Tilia tomentosa Silver linden) bij.
-
Tamme kastanje (klein heel glad) Tamme kastanje Castanea sativa Sweet chestnut. Als kleine boom is de bast vaak heel glad. Groter wordt hij erg grof, maar toch met mooie vertikale lijnen. De vertikale lijnen hebben vaak een soort wafel-patroon.
-
els speatti JapanseXKaukasische els Alnus speathii Alnus speathii. Te herkennen aan de vele elzenproppen in de boom. Veel groter dan de Zwarte els. Zelden in het wild. Bast lijkt op die van de eik.
-
Gewone vleugelnoot Pterocarya fraxinifolia Caucasian Wingnut. Karakteristieke bast. Vaak een lage brede boom. Te herkennen aan de "touwtjes" waar eerst de nootjes aan hingen.
-
Acacia Witte acacia Robinia pseudoacacia Black locust. Karakteristieke bast en vaak doorns op de twijgen.
-
Alle grote wilgen Wilggeslacht of Salix (Salicaceae of Wilgfamilie). Zien er als ze groot zijn vaak oeroud uit: zijn ze niet. Geen mooie kroon maar meer een vorm als een uitgeschoten aardappel. Hele grove bast.
-
Alle Populieren (behalve Ratel en Abelen) Populiergeslacht of Populus (Salicaceae of Wilgenfamilie). De populieren hebben vaak vanaf enkele meters boven de grond tot soms vanaf vele meters boven de grond boven in de boom glimmende stukken bast. De bast wordt uitermate grof en de bomen heel erg groot en hoog. Zelden wild in een bos, meestal aangeplant in rijen langs de snelweg of in de polder of in parken.
-
Trompetboom Trompetboom Catalpa bignonioides Southern catalpa.
-
Walnoot (soms ook glad) Okkernoot (walnoot) Juglans regia Common Walnut, Black Walnut.
-
pagodeboom Pagodeboom (Honingboom) Saphora japonica Japanese scholar tree.
- Katsura boom of Cercidiphyllum japonicum Katsura tree
Een aantal namen van foto's zijn verwarrend omdat er eerder nog fouten in zaten:
Onbekendhartblad=katsuraboom
erdoornonbekend=Italiaanse esdoorn
3. Gebarsten schors half glad/ruw
1. Herkenbare schors |
2. Gladde schors |
3. Ruwe schors |
4. Gebarsten schors half glad/ruw |
Terug naar de knoppen-pagina
-
Linde (heel groot wordt hij wel grof) Lindengeslacht of Tilia (Tilaceae of Lindenfamilie). De bast is van gebarsten tot grof. Voor boerderijen soms lei-vormen.
-
Zilverlinde Zilverlinde Tilia tomentosa Silver linden. Niet opvallend qua bast. Hier moet je het van andere kenmerken hebben, zoals de groene knop en ook oude schutbladen en steen-vruchtjes in de boom.
-
Paardenkastanje Witte paardenkastanje Aesculus hippocastanum Horse chestnut. Deze heeft vaak een gedraaide bast, met loslatende vierkante stukjes. Bast is vaak licht-grijs.
-
Amerikaanse Eik Amerikaanse eik Quercus rubra Red oak. Opvallend aan deze boom zijn de barsten in de lengte die vaak lichter van kleur zijn dan de rest waardoor het lijkt dat er iets van een onderliggende lichtere laag te zien is in de barsten. Ook vaak ring-achtige verdikkingen op de bast.
-
Zwarte Els (klein tot soms 40 cm doorsnee heel erg glad) Zwarte els Alnus glutinosa Common alder; European alder; Black alder. Opvallend aan deze boom is dat hij jong heel erg glad en groen is met lichte korte strepen. Knoppen zijn grijs en wat gebogen. Foto's van knoppen hier.
-
Haagbeuk Haagbeuk x Carpinus betulus European hornbeam; Musclewood; Ironwood. Sommige zijn ook heel glad. Soms draait de stam en soms ook zie je "bundels" onder de bast alsof er bindels spieren onder liggen. Knoppen als de Beuk maar niet op steeltjes.
- De Noorse esdoorn Acer platanoides Norway maple, is wat gladdig met barsten met een heel fijne ribbel in de bast als je heel dichtbij kijkt. Deze wordt niet veel grover als hij dikker wordt.
- Hartbladige els Alnus cordata Italian Alder
-
Boomhazelaar x Corylus colurna Turkish Filbert
De namen van de foto's hier zijn verwarrend, omdat er eerst fouten in zaten zijn sommige dingen niet voor zichzelf sprekend:
beuk@onbekend=haagbeuk
elsig=boomhazelaar
onbekendhartblad=katsuraboom
.
elsgrauwe=Hartbladige els.