Search for trees on Bomengids (this European treeguide)

Eigenlijk staan hier niet de Sequoias, maar de Taxodiaceae bij elkaar, een aantal vroeg ontstane genera van de Cupressacea: een naaldbomen dus.

De populaire benaming in de VS is "Redwoods", waar ze meestal Kust-redwood of kust-sequoia mee bedoelen, de Reuze Sequoia, of Mammoetboom, de Moeras-cypress, de Aziatische Metasequoia of watercipres. Naast de redwoods hoort ook de Japanse cipres of Cryptomera bij deze wat typische groep. Soms wordt ook de Sciadopitys of Japanse parasolden- tot dit gezelschap gerekend.

Deze bomen komen geen van alle uit Europa, maar je ziet ze toch best veel in wijkgroen en tuinen, omdat ze zo tot de verbeelding spreken. De Kustsequoia is een soort waartoe de oudste en hoogste bomen ter aarde toe behoren. Deze soort zie je in Zuid Europa nopg wel eens: in Nederland is het te koud om hem goed te laten groeien. De mammoetboom is de soort van de grootste boom ter wereld (General sherman) en zie je wel vaker dus in parken of tuinen. De Metasequoia en Moerascipres zie je in stadsgroen best vaak. Cryptomera is een tuinboom die je soms ziet.

Alle Redwoods hebben een zachte rode stam, soms zelfs sponzig. De takken zijn of met zachte naalden (Metasequoia en Watercipres) of geschaald/geleed: bestaan uit stukjes die op elkaar aansluiten (zie de foto's). Hoe houd je ze uit elkaar?

- Metaseqoia en Moerascipres lijken op sparren met zachte naalden zoals de Zilversparren of Hemlocks/Douglas sparren. Maar ze zijn in de winter kaal (naalden vallen af), hebben een zachte rode stam, en hebben ronde vruchten ipv sparrenappels. Het verschil tussen Metasequoia en Moerascipres kan lastig zijn: belangrijkste verschil is dat de zijtakjes van Metasequoia horizontaal aan de takken zitten en die van de Moerascipres radiaal, dus ook wel vertikaal of in allerlei hoeken. Ze hebben vaak weinig (ronde) kegels, maar als ze die hebben zijn die van Metasequoia kleiner en anders gevormd (zie de foto's)
- Mammoetboom is makkelijk te herkennen aan zijn typische en flinke kegels: maatje golfbal, maar dan ei-vorming: kan niet missen. Verder een boom die al snel een grote forse stam-omvang krijgt. Kijk maar naar de foto's! Takken zijn gevormd van steeds gelede stukjes, dus geen naalden.
Altijd groen, ook swinters. - Cryptomeria of Japanse cipres zie je wel eens in voortuinen. Ronde typische kegels zo groot als knikkers en soort van naalden. Bijna altijd met vergroeide stukken tak (zie kenmerk foto)
- Parasolden lijkt helemaal niet op bovenstaande soorten. Zie je een enkele keer in een tuin. Lijtk op een den/spar met hele dikke naalden. Maffe boom. Als je hem een keer treft herken je hem meteen.

Bladeren soorten uit deze familie / groep bomen :


Bomen op naam brengen Simpel! Kijk naar foto's en vergelijk.

If there are no tweets, your browser blocks something