De volgende soorten staan op deze pagina:
Er is in Nederland maar een soort inheemse es: de Gewone es (Fraxinus excelsior). Deze vind je heel af en toe in het bos en heel vaak als straatboom. Makkelijk te herkennen aan zijn grote gitzwarte knoppen in combinatie met het samengesteld blad. Meer zuidelijker in Europa zie je de Gewone es veel vaker in het wild. De Pluimes (Fraxinus ornus) komt wel eens voor als vrij lage sierboom (tot 4 m)in wijkgroen. Deze Manna es lijkt in blad wel op de Gouden regen en ook op de Veder esdoorn, omdat ze drie bladeren bok elkaar hebben zeg maar. Via de vruchten houd je ze vrij makkelijk uit elkaar.
De Smalbladige es (Fraxinus angustifolia) heeft een mooie herfst-verkleuring en zie je daarom ook in het wijkgroen: een grote boom, "maatje eik" zeg maar. Deze es komt in zuid Europa voor, en kan kruisen met de Gewone es.
De Pluimes heeft bruine vleugeltjes als vrucht die iets kleiner zijn (2-3cm) dan die van de de Gewone es en de bloeiwijze lijkt op een pluim, terwijl die van de Gewone es kleiner en onopvallender is. De Smalbladige es heeft donkerbruine knoppen als onderscheidend kenmerk, bij de Gewone es zijn deze mat-zwart(2).
De Gewone es is in de winter makkelijk ter herkennen. Hij heeft eerst een gladde bast hoewel grotere bomen [omtrek stam > 0,7 meter] vaak toch wel wat ribbels hebben. Maar hij heeft vooral opvallende grote zwarte knoppen. Ik vind de knoppen altijd net een reeen-hoefje. Hij heeft ook relatief weinig twijgjes: de bladeren vallen er af met de twijg waar ze op ziteen (eigenlijk is dat gewoon een opgedeeld blad). De knoppen van de smalbladige es zijn dus bruin, waar die van de pluimes een andere vorm hebben (zie winter foto's)
In wijkgroen en parken vind je ook wel eens Rode es of nog andere soorten.
De es behoort tot de Olijf-familie.
Van elke soort een foto van het blad: